וסקטומיה ישראל https://www.vasectomy.co.il וסקטומיה ישראל Thu, 13 Mar 2025 14:50:48 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.2 היסטוריה של וסקטומיה https://www.vasectomy.co.il/history-of-vasectomy/ Sun, 17 Jan 2021 21:54:34 +0000 https://www.vasectomy.co.il/?p=481 מה זה וסקטומיה? השם "וסקטומי" מעט מטעה כי במהלך קשירת צינורות זרע לא מוציאים את כל הצינור אלא רק חלק ממנו (VAS = צינור, ECTOMY = כריתה). כשאומרים ״וסקטומיה״ בספרות הרפואית יכולים להתכוון למספר פעולות שונות שקשורות לצינור הזרע, ביניהן כריתה חלקית של הצינור, קשירה בלבד ללא כריתה, וחיתוך בלבד של הצינור. צינור הזרע לא […]

הפוסט היסטוריה של וסקטומיה הופיע לראשונה ב-וסקטומיה ישראל.

]]>
מה זה וסקטומיה?

השם "וסקטומי" מעט מטעה כי במהלך קשירת צינורות זרע לא מוציאים את כל הצינור אלא רק חלק ממנו (VAS = צינור, ECTOMY = כריתה). כשאומרים ״וסקטומיה״ בספרות הרפואית יכולים להתכוון למספר פעולות שונות שקשורות לצינור הזרע, ביניהן כריתה חלקית של הצינור, קשירה בלבד ללא כריתה, וחיתוך בלבד של הצינור.

צינור הזרע לא זכה למחקר רפואי משמעותי עד המאה התשע-עשרה. עם זאת, קשה למצוא בספרות הרפואית עוד הליך כמו קשירת צינורות הזרע שזכה לכל כך הרבה מחלוקות הן בממסד הרפואי כמו גם אצל הציבור הרחב.

וסקטומיה היא תופעה היסטורית, סוציאלית, רפואית, דמוגרפית, פילוסופית ומשפטית. לא בכדי ההיסטוריה של ההליך משולבת בין חיפוש מתמיד אחר הטכניקה הניתוחית האידאלית והתוצאות הטובות ביותר מצד אחד, ומצד שני אמונות טפלות וגם אמונות מוטעות.

ממתי צינור הזרע מוכר לרפואה?

כבר במאה השלישית לפני הספירה תיאר הרופילוס את האשכים, האפידידימיס, את שלפוחיות הזרע, את הווריד והעורק שמספקים דם לאשכים אך לא את צינור הזרע. רופוס מאפסוס היה הראשון לתאר את צינורות הזרע בסוף המאה הראשונה. במאות לאחר הגילוי ניתנו לו שמות רבים ומרובים אך המטרה שלשמה הוא קיים הובנה היטב.

כבר בשנות 1500 הרופאים האיטלקים ידעו לתאר בפרוטרוט את המהלך המפותל של 25 ס"מ שצינור הזרע עושה החל מהאשכים, עובר במפשעות ובהמשך במרווח שבין שלפוחית השתן לחלחולת ועד לפרוסטטה.

מתי בוצעה הווסקטומיה הראשונה?

הווסקטומיה הראשונה בוצעה על כלב ולא הרבה זמן לאחר מכן על אדם. הרעיון להשתמש בניתוח זה כאמצעי מניעה תפס תאוצה במלחמת העולם השנייה. כבר בשנת 1954 הודו יצאה עם תכנית לאומית לקשירת צינורות זרע כחלק מתכנון המשפחה. היתרונות שבפעולה הם ברורים למדי: הגעת זרע לרחם נמנעת לצמיתות ותוצאות הניתוח מדידות על ידי בדיקת נוזל הזרע. הצפי הוא כי ניתוח הווסקטומיה יחליף עם הזמן את קשירת החצוצרות אצל האשה.

כבר בסוף המאה ה-19 החוקרים הגיעו למסקנה שאחרי וסקטומיה האשכים ממשיכים לייצר את תאי הזרע, דהיינו הדבר היחיד שווסקטומיה גורמת לו זה מניעת מעבר תאי הזרע לרחם.

למה פרויד עשה וסקטומיה בעשור השביעי לחייו?

כולם מכירים את זיגמונד פרויד אך מעטים יודעים מה הקשר בינו לבין וסקטומיה. בתקופתו של פרויד פעל אנדוקרינולוג בשם שטיינך אשר טען שמצא פתרון להישאר צעיר לנצח. הוא נהג לבצע קשירת צינור זרע רק בצד אחד, ולא למטרת מניעת הריון. הוא טען כי קשירת צינור זרע אחד תביא לעליה ברמת הטסטוסטרון שאותו האשך ייצר וכך הטסטוסטרון הגבוה בדם יגרום לגבר להשאר צעיר לנצח. עוד טען שהניתוח – ובעקבותיו העליה כביכול של רמת טסטוסטרון (שאין בה אמת) – תקטין את רמות העייפות, תעלה את החשק המיני ותגביר את הגברא. אנשים נהרו לבצע את הניתוח וביניהם היה גם זיגמונד פרויד וויליאם יאטס. לצערו התגלה תהליך ייצור הטסטוסטרון, והצורך בפעולה התייתם.

ועדיין, במאה ה-21, הציבור הרחב לא הטמיע כי קשירת צינורות זרע אינו משפיע כלל על החשק המיני ועל איכות הזקפות.  הדבר היחיד שהוא משפיע עליו זה כושר ילודה. המחקרים מראים כי מבין כל אמצעי המניעה האחרים כמו קשירת חצוצרות, התקן תוך רחמי, גלולות, קונדומים ומשגל נסוג, האמצעי הכי יעיל הוא קשירת צינורות זרע. החיסרון היחיד שלו הוא שהוא לא משפיע מייד אחרי הניתוח אלא צריך לחכות לביצוע 20 פליטות זרע מוגנות עד לריקון המחסניות.

הפוסט היסטוריה של וסקטומיה הופיע לראשונה ב-וסקטומיה ישראל.

]]>
האם אני ער במהלך הניתוח? https://www.vasectomy.co.il/am-i-awake-during-the-surgery/ Sat, 09 Jan 2021 14:42:49 +0000 https://www.vasectomy.co.il/?p=177 אחת השאלות שמטרידות את הגבר ששוקל לבצע ניתוח קשירת צינורות זרע היא בכל הקשור להרדמה. האם אהיה ער במהלך ההליך? האם לבקש הרדמה מקומית או כללית? האם ארגיש כאב במהלך הניתוח? מה היתרונות והחסרונות של כל סוג הרדמה? ניתוח ללא סכין מנתחים הוא ניתוח הבחירה בכל העולם כשהמנתח ניגש לקשור צינורות זרע. ניתוח ללא סכין […]

הפוסט האם אני ער במהלך הניתוח? הופיע לראשונה ב-וסקטומיה ישראל.

]]>
אחת השאלות שמטרידות את הגבר ששוקל לבצע ניתוח קשירת צינורות זרע היא בכל הקשור להרדמה. האם אהיה ער במהלך ההליך? האם לבקש הרדמה מקומית או כללית? האם ארגיש כאב במהלך הניתוח? מה היתרונות והחסרונות של כל סוג הרדמה?

ניתוח ללא סכין מנתחים הוא ניתוח הבחירה בכל העולם כשהמנתח ניגש לקשור צינורות זרע. ניתוח ללא סכין מנתחים מומלץ כניתוח בחירה על ידי איגודים שונים בעולם. זאת עקב העובדה כי שימוש בו מקטין אחוזי הסיכונים כמו שטפי דם, זיהומים וכאבים.

בכל מקרה קיימת בפניך בחירה אם ללכת על ניתוח בהרדמה מקומית או בטשטוש והרדמה מקומית או טשטוש בלבד. והנה יתרונות וחסרונות, כולל לוגיסטיים כמו הגעה עם רכב ועזיבה לבד של חדר ניתוח.

הרדמה מקומית

הרדמה מקומית מתבצעת על ידי הזרקת לידוקאין, ללא אדרנלין, בין העור של שק האשכים לצינור הזרע. המנתח מעשה את העור על מנת לפזר את חומר ההרדמה מתחת לעור. המחט דקה מאוד והדקירה שוות ערך לעקיצת ייתוש בחינת כאב. לפעמים אתה עלול להרגיש משיחות של צינור הזרע כאשר חלקו שמיועד לחתוך מוצא משק האשכים. לאחר סיום פעולה בצד ימין עוברים לאותה פרוצדורה בצד שמאל. בחדר ניתוח אפשר לבקש מהצוות לשים לך מוזיקה שאתה אוהב. מבחינה לוגיסטית היתרון בהרדמה מקומית היא שלא צריך ליווי של מבוגר אלא אתה יכול לחזור לביתך בכוחות עצמך כולל לנהוג. כמו שאתה עושה כשאתה הולך לרופא שיניים.

טשטוש בוריד

נדיר שהניתוח מתבצע בטשטוש לוריד אלא במקרים בהם המטופל חרדתי מאוד. הבעיה עם טשטוש שחומר הרדמה נשארים בגוף מספר שעות על כן אינך יכול לנהוג חזרה לביתך ואינך יכול לעזוב את החדר הניתוח ללא מלווה מבוגר.

יש אשפרות לשלב הרדמה מקומית ולתת מעט חומרי טשטוש לוריד. במקרה זה תשאר ער אך רגוע , ללא חרדות. מבחינה לוגיסטית דין ההרדמה המשולבת כדין הרדמה בטשטוש מלא: אינך יכול לנהוג חזרה לביתך ואינך יכול לעזוב את החדר הניתוח ללא מלווה מבוגר.

בכל מקרה טשטוש זה לא כמו הרדמה כללית שבמהלכה מכניסים צינור ללוע. בטשטוש קל מזריקים לוריד חומר מרגיע. לא מחברים אותך למכונת הנשמה.

בכל מקרה יש להודיע מראש על סוג הרדמה שאתה מעונין בה וזאת מכמה סיבות: אחת שצריך להזמין חדר ניתוח עם מרדים. את הטשטוש לא מבצע במנתח שצריך להיות עסוק בניתוח. שנית, אתה צריך לדעת אם אתה נוהג הביתה לבד או מביא מישהו ינהג וילווה אותך.

 מה תופעות לוואי של טשטוש באמצעות חומרי הרגעה?

  • סחרחורת
  • כאב ראש
  • טשטוש ראיה
  • יובש הפה
  • בחילות והקאות
  • חושה כללית

 

Non-Scalpel Vasectomy  הוא הניתוח הכי נפוץ לקשירת צינורות זרע בכל העולם. במהלכו משאירים קצה קריבני לאשך פתוח אילו את הקשצה שקרוב למפשעה קושרים, צורבים את החלל של הצינור ואת כל הצינור מחביאים רקמת חיבור. סה"כ כמו שאתה הולך לרופא שיניים ועושה טיפול שיניים ללא הרדמה כללית אלא מספק במקומית גם כאן אין צורך בשימוש בהרדמה כללית.

אם עדין יש לך שאלות אתה מוזמן לייצור קשר ישירות עם המנתח.

הפוסט האם אני ער במהלך הניתוח? הופיע לראשונה ב-וסקטומיה ישראל.

]]>